2013. július 8., hétfő

Rakott zöldbab


Kedvenc nyári ételem a rakott zöldbab, bármikor meg tudom enni és minden mennyiségben jöhet. Édesanyám receptje, amivel szűkebb és tágabb rokonságot is megfertőzte, nemhiába a finom ételnek gyorsan terjed a híre.

Hozzávalók:
65 dkg darált hús
1  fej vöröshagyma
1 tk őrölt pirospaprika
1 kg zöldbab
2 db nagy poharas tejföl
só, bors, delikát
1,5 dl "B" rizs

Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, majd megpucoljuk és előfőzzük, azaz félig puhára főzzük sós vízben. A félig főtt zöldbabot leszűrjük.


A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd olajon üvegesre pirítjuk. Az üveges hagymára 1 tk pirospaprikát szórunk, aztán felöntjük egy fél pohár vízzel. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, delikátot teszünk rá  és félig  puhára főzzük. A nagy jénai tál aljára egy kis olajat teszünk, nehogy odakozmáljon az alja és kezdődhet a rétegezés.


Egy sor zöldbabot követ egy réteg  darált hús, majd egy maréknyi rizst szórunk rá.


Egy sor tejföl következik.


Egy sor zöldbab következik.


Egy sor darált hús jön.


Egy sor rizs és aztán egy sor zöldbab,ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak, végül a tetejére a rizsnek megfelelően dupla mennyiségű vizet öntünk.


A tetejét megkenjük tejföllel.


Előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával lefedve  50 percig sütjük (megkóstoljuk, hogy a rizs puha-e), majd 10 percig pirítjuk.


 Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése