2013. március 13., szerda

Csokis madeleine


A kellemes hangzású francia süteménnyel először egyetemista koromban találkoztam. Bevallom magyar szakosként Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényében, mindig csak a süteményes jelenetig jutottam el, amely oly híressé vált a könyvből. Az elbeszélő egy madeleine- nek nevezett süteményt merít a teájába és az íze felidézi a gyermekéveinek hangulatát. Hol találkoztam újra ezzel a süteménnyel? Egyik este örömsütést csináltunk, nagynéném csak annyit mondott készítünk madeleine-t, tetszeni fog neked. A lisztet, Heni ötletére kicseréltük pudingra, így gluténmentes lett a francia finomság. A madeleine-nek, ami húsz perc alatt elkészült, rá fél órára már csak morzsája maradt.

Hozzávalók:
2 csomag étcsokoládés pudingpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kk. sütőpor
2 tojás

Elkészítés:

1. A tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a pudingot.

2. A vajat mikróban felolvasztjuk és hozzáadjuk cukros masszához.

3. A csomómentesre kevert tésztát 10 percre hűtőbe tesszük, hogy sűrűsödjön egy kicsit.

 4. Majd szétkanalazzuk a szilikonos madeleine formába.

5. Előmelegített sütőben 190 fokon 10-15 percig sütjük.

Tálaláskor porcukorral hintjük meg és különböző alakzatot rakhatunk ki belőle.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése