2012. november 11., vasárnap

Sült kacsa párolt lilakáposztával


Márton napon nálunk sült kacsa készült  és hozzá birsalmás lila párolt káposzta. Miért nem liba? Mert a libáról kellemetlen emlékem van gyerekkoromból, egyszer kaptunk ajándékba egyet. Meg voltam róla győződve, hogy a jószág utál engem, mert mindig gonoszan nézett az apró szemével, egyszer mentem a közelébe akkor persze  meg is támadott és csipkedte a lábam szárát, miközben furcsán sziszegett. Nem lettünk barátok a hosszú nyakúval, viszont édesanyám isteni  húslevest főzött belőle. Hiába az otthon tartott állatok sorsa mindig ugyanaz, hiszen jól mutatnak a levesben vagy a sütőben. Idén a kacsák tértek vissza az életünkbe és nagyim több, mint húszat nevelt fel a nyáron. A kacsa lett hát nálunk magától érthetődően a kézenfekvő választás  és nem utolsósorban azért, mert az ünnepeltnek ez a kedvence. Miért van ünnepelt? Hát hogyne, nálunk a Márton nap nemcsak a gasztronómiai finomságokról szól, hanem a testvérem névnapja. Az már csak pusztán véletlen egybeesés, hogy a falu, ahol a szüleim élnek nevében szintén hordozza ezt a keresztnevet,  így egyben a búcsú is ilyenkor van. A szelíd barnára sült Tás - ahogy Vuk hívja- elfoglalja hát méltó helyét az asztal közepén a családi ebéden. Ajánlom hát bármilyen ünnepi alkalomra ezt a receptet! Jó étvágyat hozzá!

                                                                                                           Elkészítési idő:  90 perc


Hozzávalók:
1 db konyhakész kacsa
1 kg  lilakáposzta
2 db birsalma
só, majoránna
cukor, ecet








                             Elkészítés:
A konyhakész kacsát alaposan megmossuk folyóvíz alatt, majd kívülről vastagon bedörzsöljük sóval. 


          A kacsát belülről bedörzsöljük majoránnával, közben nem sajnáljuk ám a fűszert.


A birsalmát megmossuk, így a felülete is simává válik, majd kettévágjuk és kiszedjük a csutkáját.


 A belsejébe bele dugjuk a két darab félbevágott birsalmát. 


A kacsa szárnyait maga alá hajtjuk a nyaka alá.



Olajjal kikent tepsibe tesszük,  alufóliával lefedve és 250 fokon egy órán át sütjük, aztán  ropogósra pirítjuk a bőrét.


    Amíg a kacsa sül a tepsiben a  káposztát vékonyra gyaluljuk.

.

 Egy lábasban 3-4 evőkanál cukrot karameliizáljuk,


 azaz kevés olajban 3-4 evőkanál cukrot karamell színűre pirítjuk.


Rátesszük a káposztát és folyamatos kevergetés mellett dinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt birsalmát, majd lefedve puhára pároljuk. Közben adhatunk hozzá fél deci vizet, hogy a káposzta le ne égjen.


 A megpárolt káposztára,  három evőkanál ecetet és egy csipet sót teszünk  és összekeverés után lekapcsoljuk alatta a lángot.

Tipp: ha a lilakáposzta összefogta a kezünket, friss citrom levével könnyedén le tudjuk szedni róla.

Az elkészült kacsa




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése