2012. október 29., hétfő

Füstös sütőtök krémleves


Szeretitek a sütőtököt? Én igen és az édeskés ízével bátran lehet játszadozni, attól függően, hogy mit készítünk belőle. Tavaly ősszel készítettem először sütőtök krémlevest, akkor választottam a füstölt szalonna ízére épülő kicsit édeskés, de főként pikáns ízvilágot. Idén nem volt hát kérdés, hogy újra elkészítem a levest, az igazi ízharmónia kulcsát most találtam meg. Fogadjátok hát szeretettel a füstös sütőtök krémlevest. Jó étvágyat hozzá!


                                                                                                            Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók:
1 db nagy sütőtök
15 dkg füstölt szalonna
15 dkg kolbász
15 dkg trappista sajt
1 db vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
2 dl tejszín
3 ek. tejföl
2 ek. rizsliszt
só, szinesbors, 
delikát


                                Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk és meghámozzuk, majd kisebb szeletekre vágjuk. Közben az üreges részéből a magját eltávolítjuk egy evőkanál segítségével.  A szalonnát apróra vágjuk egy kicsit olajat teszünk alá, csak éppen ennyit, hogy amíg zsírja nincsen ne sercegjen és üvegesre sütjük. A megpirított szalonnát egy tányérba kivesszük és a belőle kisült zsírban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzá adjuk a fokhagymát és azt is kicsit pirítjuk. 


A felkockázott tököt és a szalonnapörcöket  hozzáöntjük és annyi vizet öntünk rá, amíg el nem lepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és delikátot teszünk bele. A frissen őrölt színes borsot ajánlom mindenkinek, szinte mindig ezt használom, nemcsak a látványa kellemes, hanem az íze is intenzívebb a friss darálás miatt.  Fedővel lefedve puhára főzzük a hozzávalókat, majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Érdemes ilyenkor hozzáadni a tejszínt, a tejfölt, lisztet és még egyszer turmixolni, mert a végeredmény így garantáltan csomómentes lesz. A tűzhelyre visszarakva tetszés szerint vizet adhatunk hozzá és felforraljuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk egy serpenyőben ropogósra átsütjük.


                                                                        Tálalás:
Melegen tálaljuk tetejét meghintve reszelt sajttal. A sütőtök  kellemes édes ízét egy kis sült kolbász karikával ellensúlyozhatjuk így lesz az édes és a sós íz aránya tökéletes, megbolondítva egy kis füstölt pikantériával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése