2012. október 1., hétfő

Burgonya hajó



Sokszor előfordul, hogy nem tudom, mit ennék szívesen. Ismeritek az érzést? Ezt egy kicsit többet érzem, amióta gluténmentes életet élek.  A válasz sokszor az orrunk előtt van, így született meg ez a recept is, kinyitottam a hűtőt és tartalmát látva már jött is az ötlet. Burgonya hajó? Igen, hiszen egyszerű alapanyagok kellenek hozzá, de az ízvilággal lehet játszani. A paradicsomos oregánós töltelék egy kicsit olaszossá varázsolja, az rozmaringos almás pedig édeskésen egyedivé.  Nálunk az egész család rákapott erre a finom ételre, ajánlom hát kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

                                                                                                                  
 Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:
6-7 közepes burgonya
15 dkg trappista sajt
15 dkg pármai sonka
1 db paradicsom
1 db alma
só, bors, oregánó, rozmaring

                                                                                                                    


                                                                   
                                             Elkészítés:
A burgonyát héjjában egészben megfőzzük. Közben nagyon ügyeljünk arra, hogy ne főjön szét.  Közben elkészítjük a tölteléket, így a sonkát és a paradicsomot apróra vágjuk, az almát lereszeljük. A sonkát és a sajtot két egyenlő részre osztjuk  el ez egyikhez hozzáadjuk a paradicsomot és szórunk rá egy csipetnyi sót, oregánót és őrölt borsot. A sonka másik részéhez hozzátesszük a reszelt almát és egy csipetnyi sót és rozmaringot teszünk hozzá.
 Ha burgonya megfőtt, akkor lehúzzuk a héjját.  A megpucolt burgonyákat kettévágjuk és a belsejét óvatosan kikaparjuk egy kiskanállal.  A kikapart burgonyát fel szoktam használni krumplipürébe vagy a kivajazott tepsiben a burgonya hajók alá téve megpirítom egy kis baconnel.
Tipp:  A kikapart belsejét szintén eloszthatjuk a kétféle ízű töltelék között, amelyhez 1-1 dl tejfölt keverünk hozzá és aki szeretné az ízeket pikánssá fokozni egy kis dijoni mustárt keverhet a tejfölbe.


A töltelékeket beletöltjük az üreges burgonyába és tetejét meghintjük reszelt sajttal. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon tálalás előtt megsütjük.  Nem igényel hosszabb ideig tartó sütést, csak addig süssük, amíg a sajt ropogós nem lesz a tetején. Készíthetjük köretnek is, de akár főételnek is megállja a helyét az ízletes burgonya  hajó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése