2012. augusztus 18., szombat

Szilva-barack vegyes dzsem, azaz üvegbe zárt ízek


Hallottál már az öröm főzésről? Nem? Akkor elárulom a titkot, nálunk a családban, azt jelenti, hogy az ajándékba kapott alapanyagokból készítünk ételt. Öröm főzés, mert gondolt ránk valaki és hozott nekünk például frissen szedett zöldborsót, zöldbabot vagy tököt, mert volt felesleg a kertjében, vagy pár cső édes kukoricát egyszerűen azért, mert gondolt ránk. Jelen esetben szilva és barack érkezett Pestre hozzám, méghozzá igazi madárlátta, mert 150 km-rel arrébb termett és ajándékba szedték nekem. Mi lett belőle? Nagyon megörültem neki, kapva kaptam az alkalmon és dzsemet főztem. Ki ne szeretné a házi lekvárt vagy dzsemet? Nekem mindig a gondos kezek jutnak az eszembe, aki veszik a fáradságot és szívüket lelküket beletéve a gyümölcsből édes dzsemet főznek. Szilvához passzol őszibarack, egy kis fahéjjal megbolondítva igencsak finom íz a végeredmény. Milyen jó lesz télen egy vajas kenyér tetejére vagy süteménybe, mert nagy kincs az üvegbe zárt nyár íze.


Hozzávalók: 
1 kg ringló szilva
1 kg őszibarack
2 tasak dzsemfix extra /Dr. Oetker/
 60 dkg kristálycukor 1 tk. fahéj

 Tipp: Nagyobb mennyiséget is csinálhatunk az összetevőkből arányosan többet teszünk bele. Szilva kapcsán egy a fontos, hogy magvaválót válasszunk.

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Egy fazékba tesszük és a beleöntjük a cukrot, majd közepes lángon lángon, kevergetés mellett puhára főzzük. Ügyelünk arra, nehogy leégjen egy fél deci vizet esetleg adhatunk hozzá. Ha a gyümölcs felforrt, akkor botmixerrel összeturmixoljuk, aztán visszatesszük a tűzhelyre belekeverjük a dzsemfixet felforraljuk és 5 percig forralva főzzük. Kikészített befőttes üvegekbe öntjük, a tetejét rögtön rácsavarhatjuk. Az üvegeket egy pléddel letakarjuk, hogy száraz dunsztban hűljön ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése