2012. július 13., péntek

Gluténmentes életmód



Sokan nem tudják, hogy a lisztérzékenység mit takar és mit esznek azok, akiknek szükséges, ezt a diétát betartani. Semmit nem eszünk, amiben glutén van, így lemondunk szinte minden olyan dologról, ami korunk népbetegségének, azaz a rákos megbetegedéseknek a  kialakulásához vezethet.
A lisztérzékenység /coeliakia/ bármely életkorban kifejlődhet. Egy olyan autoimmun betegség, amely azt jelenti, hogy glutén hatására a szervezetben önmagát romboló immunológiai folyamat zajlik. A diéta élethosszig tartó betartásával lehet kezelni, így a kóros folyamat leállítható, a tünetek megszűnnek.
Ha szeretnél nagyon finoman, ízletesen és egészségesen étkezni, akkor bátran tarts velem a továbbiakban is.


Tilos:
- glutén tartalmú gabonából vagy származékban azt tartalmazó ételek fogyasztása
(búza, árpa, rozs, tönkölybúza, zab)
- gluténnel tartosítják a feldolgozott húsipari termékeket is
- adalék anyag instant kávéban és kakaóban, leveskockában, delikátban stb..
- a zöldalma, azért olyan fényes, mert gluténnel kezelik

Gluténmentes alapélelmiszerek:
- gabonák közül a köles, a kukorica, a rizs és a hajdina, valamint az ezekből készült lisztek
- sárgaborsó és szója, valamint az ezekből készült lisztek
- kukorica és burgonyakeményítő
- ízesítés nélküli tej és túró
-tojás
- zöldségek és gyümölcsök
- feldolgozatlan húsok

Bővebb információ:
http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php


A Varázslat fakanállal oldalon lévő receptek átdolgozása folyamatban van, a hagyományos hozzávalók mellett megjelenik majd a gluténmentes változat a klasszikus jellel megjelölve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése