2012. június 6., szerda

EZ + AZ Gasztro: Bodzaszörp


Itt a nyár és pár hete már virágzik a bodza. Nekem tetszik a virága, olyan könnyednek tűnik, nem is szólva a jellegzetes édes illatáról. Nagyon finom szörpöt lehet készíteni belőle. Nyári melegben finom  hűsítő ital és sok c-vitamint is tartalmaz.  Édesanyám receptjét azzal tette egyedivé, hogy narancsot is tesz bele,  akár bodza italnak is mondhatnám, mert főzést nem igényel, de mi szörpnek nevezzük.


Tudom szerencsém van. Hogy miért? Mert otthon a szüleimnél csak teszek három lépést az udvaron és ott van két bodzafa. Van olyan, aki ezt nem teheti meg, ebben az esetben pakoljuk fel a barátot, barátnőt, a családot és adott a remek alkalom a kirándulásra. A friss levegőn aztán mindenki jobb kedvre derül és lesz egy újabb közös kalandunk.



Hozzávalók:
20-25  szépen kinyílt bodzavirág
1 kg kristálycukor
5 literes befőttes üveg
2 narancs
3 citrom
5-10 db citrompótló



Elkészítés:
A befőttes üveget 2/3-ig  öntjük vízzel, majd beleöntjük a cukrot és a citrompótlót. Kavargatjuk benne, hogy felolvadjanak a vízben. A bodzát, amennyiben az látszik, hogy tisztán sikerült leszedni a fáról csak leöblítjük és beletesszük az üvegbe. A sort a felkarikázott narancs és citrom zárja, az üveg tetejére tehetünk egy kistányért. A szörp 2-3 nap alatt érik össze, utána szűrjük le üvegekbe és hűtőben tároljuk, így körülbelül másfél hétig fogyasztható. Általában hamarabb el szokott fogyni, mert üdítően hat mindenkire, aki rájár a hűtőre.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése