2012. március 25., vasárnap

Zellerkrémleves



Zeller igen finom illatú gyógy- és fűszernövény, gumója nagyon egészséges és immunrendszer erősítő hatású. Az ókori görögök nagy becsben tartották. Az atlétikai versenyek győzteseit nem virágcsokrokkal, hanem zellerlevéllel köszöntötték. Népi hiedelem szerint a zellernek nemivágy serkentő hatása van, ez a tény tudományosan ugyan nem bizonyított, de mi ettől függetlenül fogyasszuk bátran rendszeresen.



Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma

1 fej közepes nagyságú zellergumó

1 kisebb fej vöröshagyma
1 pohár tejföl

1 db burgonya

só,fehér bors, delikát,liszt
olaj

kockára vágott piritós


Elkészítés:
Tegyük egy fazékba az olajat, amiben megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ezt követően felöntjük  1/2 liter vízzel és az apróra kockázott zellert és a krumplit puhára főzzük. Megfűszerezzük: só, fehérbors, delikát esetleg egy tyúk húsleves kocka. Forrás után a lángról levéve összeturmixoljuk hozzáadva egy evőkanálnyi lisztet és az pohár tejfölt. Majd újra felforraljuk, apróra vágott petrezselyem levéllel meghinthetjük és főzzük még egy jó tíz percig.


Tálalás:
Reszelt trapista vagy edami sajttal és pirított kenyér kockával ízletes.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése