2012. március 12., hétfő

Puliszka, azaz a Nagyi receptje



A puliszka régi hagyományos étel, amelynek eredete régmúltban gyökeredzik, a neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben. Az erdélyi székely embereknek volt a fő tápláléka, reggelire és vacsorára főételként, ebédnél pedig köretként fogyasztották. Csomagolták a keményre főzött változatát útravalóként a mezei munkát végző embereknek. Kislányként a nagymamámtól ismertem meg és tőle tanultam az elkészítését is. Manapság már ritkán alszok nála, mert már kinőttem a nyári szünetek korából, de ha mégis összejön az ilyen alkalom, akkor természetesen puliszkát készít nekem.

Hozzávalók: 
 /2 főre/
fél liter tej5-6 ek, kanál kukoricadara
feltétnek ízlés szerint sajt, tejföl, juhtúró
vagy pirított szalonna



Elkészítés:
Elkészítési módja nagyon egyszerű fél liter tejben vagy vízben megfőzzük a kukoricadarát. A víz vagy a tej mennyiségétől függően lesz az állaga félkemény vagy híg. Egyszerű reggeliként fogyasztva ajánlom hozzá a reszelt füstölt sajtot, ebédre nagyon ízletes még juhtúróval, tejföllel és sült szalonnával meghintve. Finom desszert keményre főzve és hidegen felszeletelve fahéjjal és porcukorral megszórva esetleg megkenve szilva vagy barack lekvárral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése